20100129

Ibu, bapa, murid dan guru

salam. dah lama tak update coz keje yang agak banyak kebelakangan nih. hari ni terasa nak update blog nih. apa apa pon layan klip ni dulu.



hari ni aku nak cerita sket 1 @ 2 situasi yang benar-benar berlaku di sekolah. melibatkan ibu bapa,nenek dan guru. aku pon tak tau la siapa btol siapa salah. memandangkan guru guru selain guru disiplin dan guru besar dilarang untuk menjatuh kan hukuman kepada murid-murid.

situasi 1:
berlaku beberapa minggu lepas dimana seorang guru menyuruh murid nya ketuk ketampi sebanyak 30 kali kerana tidak menyiapkan tugas yg telah diberikan.

akibat dari perbuatan tersebut nenek murid itu telah memarahi pihak sekolah dan mengugut untuk membuat aduan kepada pihak polis.

situasi 2:
berlaku beberapa minit yang lepas dimana seorang murid (india) telah mengadu kepada bapa nya yang die telah ditampar oleh rakan sekelas nya. yang nih susah sket nak percaya kata kata budak tu sebabnya hmmmm paham2 je la kan.

akibat dari perbuatan itu bapa murid itu telah datang ke sekolah memarahi pihak pentadbir. selain melibatkan Pengarah Pelajaran Melaka dan PPD daerah. tidak cukup dengan itu bapa murid itu telah memaki (babi) guru kelas murid tersebut.

persoalannya:
wajarkah ibu bapa menyalahkan pihak sekolah jika sesuatu perkara terjadi kepada anak mereka tanpa usul periksa??

dari sudut pandangan mata aku la kan, ibu bapa cuma menjaga paling ramai pon 15 orang anak. sedangkan anak yang 4 5 orang tu pon belum tentu ibubapa boleh jaga..(tak semua la) ada jugak yg tersasar jadik penagih,perogol,peragut dan sebagai nya(maaf cakap lah).tetapi guru-guru menjaga lebih dari 30 orang anak murid untuk satu kelas.bayangkan jika 4 kelas. tak terlayan jika nak beri perhatian kepada semua murid.

berbeza dengan situasi persekolahan sekitar tahun 2002 kebawah dimana jarang kita lihat ibubapa menyerang sekolah. klau anak mereka kene sesah sekali pon ibu bapa tak masuk campur malah kene sesahan sampingan dari bapa mereka. situasi tersebut kian hilang. anak2 zaman sekarang terlalu dimanja kan. pantang disentuh pasti guru tersebut akan tersentuh diatas sentuhan td. banyak lagik nak tulis klau diikutkan. tp cukup2 lah.

korang nilai lah sendiri situasi yg telah berlaku. ada pro dan kontra. pendapat masing-masing. sekian..

4 comments:

..nOj.. said...

mula2 nk komen pasal alek : mmg sgt sempoi dan kelakar yg kelakar. huuhuhu.

pasal budak skolah dan mak pak derang, jaman skang mmg dh jauh berbeza. teringat dulu, kalau kena marah ngan cekgu or kena pukul, sure blk umh pn kena marah gak ngan mak pak. xde mane nye mak pak nk g skolah serang cekgu plak. budak skang terlalu manja

xyncaholic said...

noj :
tol tuh..
dulu murid kene sesah kat perhimpunan.
kini guru plak kene sesah kat pejabat..

hokhok..

|arieza| said...

kdg2 naik kesian ngn guru2 zmn skrg. diorg plak yg tpksa pikul tggjwb sbg makbapak budak2.. makbapak plak byk lps tgn.. klu ye pun budak2 tu kt skolah, spttnye bimbingan asal dr rumah tu yg mengajar anak2 diorg utk pndai jaga diri, pndai hormat org lain.. hoh.. segalanye bermula d rumah..

hans said...

budak2 skrg terlalu dimanjakan

eh,sorry kalau lari topik..
aku punya entry tersenarai antara 28 terbaik dekat blog www.denaihati.com

entry aku no 19 dan dia nak pilih 5 entry terbaik dari semua nih

so,aku mengharapkan jasa baik kamu semua untuk vote entry aku...

untuk makluman lebih lanjut sila click entry ini dan undilah entry no 19

suruh dan paksa member2 kamu vote entry no 19 juga tau

thanks

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts with Thumbnails

follow me