20101122

:: Kerja Baru ::



Cuti sekolah dah bermula..seperti biasa sekolah sunyi..tiada lagi jeritan budak-budak..tiada lagi bau kaki + stokin busuk dalam makmal ni..suasana tenang, nyaman, aman dan sentosa..

by the way tahun ni adalah tahun terakhir aku kat sekolah ni setelah 3 1/2 tahun aku berkhidmat kat sekolah ni..6 Disember 2010 ni secara rasmi nya aku akan melepaskan jawatan dan meninggalkan sekolah ni..so dalam masa cuti ni aku akan setel kan semua kerja aku yg tertunggak sebelum aku mula berkhidmat ditempat baru..

Alhamdulillah aku telah mendapat tawaran untuk menjawat jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 berkuatkuasa pada 6 Disember ni..tugas ni bg aku lebih berat dr tugas skang ni sebab bertugas di sekolah totally different dgn bertugas di Jabatan @ Kementerian..So aku berharap mental aku mampu untuk menerima cabaran ini..

akhir kata jika terdapat guru-guru,staf dan murid-murid yg terbaca blog ni, saya Syaiful Azhar bin Othman ingin memohon maaf sekiranya terdapat salah silap,terkasar bahasa, terlanjur kata,termakan terminum dan macam2 lagi kepada guru-guru, staf sokongan dan murid-murid di SK Dato' Naning Melaka..Doakan kesejahteraan saya ditempat baru nanti..terima kasih..

20100927

:: menjejak cahaya ::

sejak dua menjak berjinak-jinak dalam alam fotografi ni membuatkan aku nak mencuba apa yg telah dilakukan oleh penembak-penembak gambar yg telah lama dalam bidang ini..setiap gambar yg aku lihat membuatkan aku teruja untuk mencuba..antara nya jejak cahaya dengan kata lainnya light trail..memang teruja sgt la klau tengok gambar nih..memang agak susah jugak untuk mendapatkan gambar yg cun bagi penembak amatur macam aku ni..tp aku berpegang pada kata practice make perfect..so tembak sehingga dapat kesan yg menarik..jangan mudah berputus asa dan jangan jemu untuk mencuba..lagi, lagi dan lagi..






:: berpeleseran di jejambat melaka sentral ::

kadang kala berpeleseran tidak membawa maksud yang tidak baik. ia bergantung kepada aktiviti yg kita buat. klau baik aktiviti nya maka baik lah kesan nya..klau buruk aktiviti nya maka buruk la kesan nya. sebagai contohnya, aku mengisi masa terluang ku [dengan kata lain berpeleseran hehe] bersama isteri dan lensa ku.. sekurang-kurangnya dpt mengeratkan lagi hubungan antara kami dan juga memantapkan lagi skill fotografi ku..hehe..



pokok pangkal nya niat kita..so enjoy with our life..hehe..

20100924

:: Blogwalking software ::

Apa itu blogwalking ??

blogwalking merupakan term yg amat popular dikalangan blogger-blogger. bagi blog yg dah dikenali tanpa blogwalking blog itu boleh menarik ramai pengunjung seperti blog ariff shah dan realiti konspirasi bagi blogger yg baru nak bertapak di dunia blogging ni, blogwalking amatlah penting untuk menarik pengunjung dan trafic masuk ke blog kita. terdapat banyak cara untuk blogwalking antaranya dengan meninggalkan jejak kita pada chatbox, shoutbox dan sewaktu dengannya. selain itu blogger juga boleh meninggalkan jejak mereka pada comment box. rajin-rajin la baca blog dan komen pada blog tersebut. jadilah friendly blogger.

melalui blogwalking juga kita dapat pelbagai info terbaru dan cerita-cerita yg menarik untuk dikongsi. atas usaha gigih aku berblogwalking, aku terjumpa satu software blogwalking di blog edy . software ini membolehkan kita ber blogwalking dengan mudah kerana ia telah memberi kita list blog yg aktif. selain itu juga kita boleh menambahkan link blog yg selalu kita lawati untuk rujukan dan blogwalking akan datang. 


cara menggunakan software ini sangat mudah. download dan run kan program ini. link-link blog akan terpapar. blogger cuma perlu klik pada link tersebut dan page tersebut akan automatic dibuka pada internet browser. mudah bukan..apa tunggu lagi korang boleh download software tersebut di blog 2dayblogger.com .selamat mencuba..

20100922

:: selamat hari lahir ::

happy besday to u..happy besday to u..happy besday to my sweetheart..happy besday to u

arini 22 September 2010 besday isteri ku yang ke-25..muda sebulan jerk dari aku sbb tarikh lahir aku yg lepas 22 ogos 2010..so sempena hari lahir sayang yg ke-25 ni, abang doakan sayang dipanjangkan umur, dilimpahkan rezki, diberkati oleh Allah swt, dikurniakan kesihatan tubuh badan, moga kita cepat dapat baby dan macam2 lagi lah..semoga hari ini akan lebih baik dari hari-hari sebelumnya..happy birthday sayang..mmmmuuuuaahhhhh....

:: percubaan pertama - light trail ::


lokasi :: dataran MBMB

percubaan pertama light trail menggunakan canon 1000D. banyak lagi yang perlu diperbaiki dan dipelajari. masih terdapat kecacatan dibeberapa tempat dan tidak berpuas hati dengan cahaya yang terhasil. practise make perfect. akan cuba dipertingkatkan pada tembakan akan datang.

20100909

:: esok raya bukan hari ni lah ::


Dari aku kecik sampai lah dah 25 tahun ni pengumuman raya disampaikan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah kat semua stesen tv..lepas je tengok anak bulan, pakcik ni akan keluar kat tv umumkan hari raya..selagi die tak umumkan makna nya esok nya belom boleh raya..

tp aku pelik dan hairan kenapa masih ada orang yang sambut raya awal..anak bulan mana yg bersalin awal dowang dapat tengok agaknya..cam tak sabar-sabar..tak lari hari raya tu..bawak-bawak lah bertaubat yerk..

KANGAR: Kumpulan Al Nadzir Awwalun mendakwa mereka menyambut Aidilfitri semalam, dua hari lebih awal berbanding umat Islam lain di negara ini berdasarkan perkiraan empat elemen utama iaitu air, udara, api dan angin selain anak bulan Syawal kononnya sudah kelihatan, malam kelmarin. 

Seorang ahli jemaah dikenali Abang Man ketika ditemui berkata, dia sudah mengikuti kumpulan itu sejak 1993 dan menyatakan semua yang dia lakukan mengikut hukum dan ajaran Islam.

“Anak bulan sudah keluar malam tadi (Selasa) dan Aidilfitri perlu segera disambut iaitu hari ini (Rabu),” katanya yang turut ditahan bersama lapan yang lain, termasuk dua wanita kerana disyaki menyambut Aidilfitri lebih awal daripada ditetapkan pemerintah di sebuah surau ahli kumpulan terbabit di Taman Pertiwi Indah, Seriab, dekat sini, semalam.

Kumpulan yang membabitkan penduduk tempatan itu ditahan ketika khusyuk mendengar khutbah Aidilfitri disampaikan ketua kumpulan terbabit yang berusia 51 tahun, kira-kira jam 8.30 pagi.
 berita selanjut nya di akhbar-akhbar tempatan..

:: ikan keli gergasi 113kg ::


Batang pancing yang kecil tp boleh menaikkan seekor ikan keli yang besar..itu lah kehebatan kaki pancing..tahap kesabaran yang tinggi juga memainkan peranan yang penting bagi seseorang kaki pancing selain dari kemahiran yang mereka miliki..aku minat juga memancing ni tp bukan lah satu hobi sbb tahap kesabaran aku kurang..so aku guna alternatif lain seperti jaring atau jala..salah satu cerita yg aku minat tengok adalah river monster..memang terbaekk lah..so kaki pancing Malaysia,bila lagi nak pancing ikan-ikan macam nih??

MONTOVA, Itali - Seekor ikan air tawar gergasi sepanjang 2.5 meter dan seberat 113 kilogram (kg) yang ditangkap oleh seorang pemancing, Roberto Godi berusia 32 tahun di utara Itali telah memecahkan rekod ikan air tawar terbesar di Eropah, lapor sebuah akhbar semalam.

Ikan itu berjaya ditarik selepas 45 minit bertarung sekali gus mengatasi rekod sebelum ini seberat 112kg yang ditangkap oleh pemancing dari Perancis, Christophe Dubreuil di sungai Ebro Sepanyol. Namun, Godi melepaskan semula ikannya itu ke dalam sungai.

Dia juga telah menghantar maklumat hasil tangkapannya itu ke Persatuan Permainan Memancing Antarabangsa untuk mengesahkan rekodnya. - Agensi

20100906

:: majlis berbuka & perpisahan FT Melaka ::

28 Ogos 2010 yg lepas selesai suda majlis berbuka puasa & perpisahan juruteknik komputer Melaka..majlis ni diadakan kat Klebang Beach Resort..Alhamdulillah majlis tersebut berjaya jugak diadakan..anggaran 50 orang yang hadir..terima kasih kepada Pn Siti Nuriah dan suami dan En Marwan yg sudi hadir..terima kasih kepada AJK yg telah berusaha menjayakan majlis ini..tahniah juga kepada FT Melaka yg telah naik pangkat iaitu Din, Amsek, Budi dan Kak Fizah..tak lupa jugak FT Melaka yg telah berpindah iaitu Faezah..Ni FT yang aku tau jerk..mana yg terlepas pandang tu mintak maap la yer..

:: edisi kacau dodol ::

bila tiba musim raya tak dinafikan aktiviti mengacau dodol banyak dilakukan..tak kira kat bandar, taman mahupon kampung..ada yang buat sesama keluarga,ada yg buat gotong royong di taman taman perumahan dan sebagainya..semalam ari ahad aktiviti mengacau dodol keluarga mertua ku..bunyik cam gempak..tp yg kacau 3 orang jerk..tu pon aku ngacau separuh jalan jerk..hakhak..

 gambar hiasan..gambar asal kacau dodol corrupt..

pengalaman pertama ngacau dodol..penat jugak ek..mak ngan abah mertua aku selamba jerk..dowang banyak pengalaman..bak kata orang skang ni, dah jumpa tune..so rilek jer ar..aku ni terkial-kial gak ngacau..was-was pon ada takut takut dodol tu berkerak plak kat bawah..tu sume kene amik kira tuh..klau tak naya kene marah dodol tak jadi..1st time la katakan..maybe next time leh tahan sampai abis kot..

lama jugak ek ngacau dodol nih..start kol 8.30 pagi sebab ujan abis kol 12 lebih..kering jugak la tekak..wakaka..seb bek la pagi tu dah telan sesudu madu asli..so badan tak lah penat sangat cuma tekak tu jer kering..tp Alhamdulillah puasa dapat diteruskan..so next time dodol lu jaga baik..guwa kacau lo sampai lo jadi bulat..hahaha

20100905

:: hujan rahmat ::

Alhamdulillah selesai suda bersahur. bangun jerk hujan dah mula turun..sejuk sket bumi ni..maklum lah cuaca skang ni memang btol2 panas..bila hujan turun ni anggaplah ia sebagai rahmat dari Tuhan..bersyukur la jangan banyak komplen..hehe..


pagi sat gi nak kacau dodol..hari pulak hujan..camner tu ek?? layan jerk klau MIL kata kacau jugak,kacau lah..klau kata pospon,aku layan kan jugak..hehe.. dah ler ni pertama kali nyer nak kacau dodol..selama ni tak penah pon..last kacau pon masa aku dajah 3..tu pon bukan kacau dodol tp kacau org yang kacau dodol tu..maklum la budak2 tak cukup umur lagi..papepon tgu la next entry edisi kacau dodol la pulak..hehe..

20100901

:: Selamat Hari Raya ::


Salam aidilfitri kami ucapkan kepada semua yang mengenali kami

rakan-rakan Sk Lendu
rakan-rakan SMK Dato Dol Said
rakan-rakan SMT Melaka Tengah
rakan-rakan Koleh Shahputra
rakan-rakan Istech Enterprise
rakan-rakan SK Dato' Naning
rakan-rakan FT 17 Melaka
rakan-rakan KJKM
rakan-rakan Geng Blogger
rakan-rakan Wise Communty
dan rakan-rakan yang mengenali diri kami

:: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ::
:: MAAF ZAHIR & BATIN ::

20100830

:: Selamat Hari Merdeka ::

Selamat menyambut Hari Kebangsaan  Ke-53 kepada seluruh warga Malaysia. seperti kita ketahui negara akan menyambut hari kebangsaan pada setiap 31 Ogos. so disebabkan esok cuti umum, rata-rata sekolah kat Malaysia ni mengambil kesempatan mengadakan program sambutan ambang kemerdekaan. manakala sekolah berasrama pula akan sambut pada 12 tengah malam ini. 


:: Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia Ke-53 ::

20100826

:: duit raya dari kerajaan 1Malaysia ::

Alhamdulillah..lege sikit bila dapat tahu kerajaan Malaysia bagi duit raya pada penjawat awam..dapat juga la bernafas sket..dengan gaji yang cukup-cukup makan ni..bukan tak bersyukur dengan apa yang ada tapi memang diperlukan untuk raya nanti..raya pulak jatuh tengah bulan..gaji dapat sebelum masuk bulan..nak berjimat tu memang agak susah..dapat nye duit raya ni terubat sket la perasaan ni..terima kasih kepada sesiapa yang terlibat..

gambar hiasan

raya ni dapat la beli bak sekilo dua daging untuk mak ayah dan mak abah mertua..tak dapat bagi banyak,bagi la sekadar yang mampu..yer tak..hmmmnn..dapat juga merasa rendang daging raya nanti..heheh..

gambar hiasan

selain tu boleh beli bak sebalang dua kueh raya untuk kedua-dua keluarga..rasa nya tak beli banyak kueh cuma banyak kan beli kerepek-kerepek jerk..kueh ni takut tak habis..bila tak habis dah kira membazir..membazir kan amalan syaiton..syaiton plak time tuh dah bebas merdeka..

gambar hiasan

last skali duit raya..dapat la jugak bagi kat mak ayah, mak abah mertua, pn isteri, adik beradik yg masih blaja dan anak-anak buah..tak dapat bagi banyak,bagi sekadar mampu..janji biar ikhlas..

gambar hiasan

kepada umat islam yang nak balik raya nanti berhati2 dijalan raya..pandu cermat pasti jiwa selamat..rancang perjalanan anda..akhir skali ingat lah orang tersayang..

20100825

:: Janda 16 tahun ditangkap khalwat ::

 gambar hiasan

ni lah akibatnya kalau anak-anak zaman sekarang kahwen terlalu awal..khalwat sana sini..buang anak sana sini..Jangan ingat nak sedap jer tapi tak nak bertanggungjawab..ni lagi satu mana peranan ibu bapa..haisshh..jangan ingat nak salah kan guru-guru kat sekolah jer..hmmmnn..
...........................................................................................................................................................................

GUA MUSANG - Janda muda berusia 16 tahun dipercayai baru berpisah dengan suaminya Mac lalu dicekup kerana tinggal bersama kekasih di rumahnya di Kampung Dalam Lah, Meranto, dekat sini.

Selain janda muda dan kekasih, ketika serbuan dilakukan, rumah terbabit turut didiami kakak serta abang iparnya.

Keluarga terbabit memberikan alasan lelaki berusia 19 tahun yang bekerja di sebuah ladang sawit kampung terbabit tidak mempunyai rumah dan dibenarkan menumpang di rumahnya.

Skuad Amru bersama Pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jheaik) diketuai Penolong Pegawai Penguat kuasa Agama Jajahan, Husnie Adabi Abdul Kadir, menyerbu rumah terbabit kira-kira jam 12.30 pagi sebaik terima aduan awam.

Ketika diserbu, janda berusia 16 tahun itu tidur di ruang tamu bersama teman lelakinya yang berasal dari Kampung Sungai Kepa, Gua Musang dalam keadaan gelap tidak jauh dari tempat kakak janda itu yang tidur bersama suami manakala kedua ibu bapanya pula tidur dalam bilik.

Pegawai Agama Jajahan, Anuar Hashim, berkata, Skuad Amru mengetuk pintu rumah berkenaan yang mengambil masa tiga minit sebelum dibuka janda muda terbabit.

Menurutnya, sebaik diminta membuka lampu untuk menjalankan siasatan menemui seorang lelaki yang tidak ada hubungan kekeluargaan sedang tidur di ruang tamu yang disyaki berkhalwat dengan janda itu.

“Ketika kita menjalankan siasatan, muncul abang ipar janda terbabit berusia 29 yang bangun dari tidur menjelaskan keadaan sebenar apa yang berlaku terutama keluarganya simpati dengan lelaki terbabit yang tidak mempunyai rumah dan dibenarkan tinggal di rumah itu.

“Malah dia menjelaskan kedua mentuanya memang mengetahui hubungan sulit lelaki terbabit dengan adik iparnya sejak sekian lama dan pernah melarang jangan buat demikian tetapi tidak dihiraukan,” katanya.

Anuar berkata, kedua iba bapa janda muda itu tidak keluar dari bilik tidurnya ketika anak mereka dicekup khalwat dipercayai malu dengan perbuatan itu sehingga pasangan terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Gua Musang. 
...............................................................................................................

ibu bapa ada kat rumah lagik..malu nak keluar..apa nak jadi..macam mana la anak tak jadi macam nih..Ya Allah jauhkan la semua perkara ini daripada kami..Sesungguhnya seksaan dari Engkau amat hebat..

20100824

:: mercun ::

tiap kali musim perayaan memang ada budak meninggal sebab mercun..jarang sekali lah tengok anak cina atau india yang mati..semua melayu..tak serik serik..kalau tak mati, tangan putus, mata buta, muka melecur macam-macam lagi lah..kan dah tak ensem..

baru-baru ni berlaku kat terengganu..sedih tengok bila angkara bapa,anak jadi mangsa..kematian penuh tragis..nak menyesal pon dah tak guna dah..banyak lagi kes angkara mercun nih..tiap-tiap hari ada jer budak masuk hospital..mak ayah dowang ni tak pantau ke apa anak dowang buat..

ni nama nye mercun mancis..walaupun pada pandangan mata kasar memang tak bahaya..tp kalau meletop kat tangan nice jugak rasanya..baru je pow kat student sekolah nih..cikgu-cikgu tak ajar pon bawa mercun g sekolah..tp suke sangat bawa..bila suruh bawa buku,macam-macam alasan plak die bagi..tak tau lah mercun apa yg diorang ni ada lagi..baru-baru ni meninggal sangkut kat atas pokok..jangan pula ada kes budak sekolah mati sangkut atas makmal komputer..susah aku nak jawab nanti..so budak-budak yang kantoi ni, esok ngadap cikgu disiplin yer..

:: Review : Ikan bakar Parameswara Umbai Melaka ::


22 ogos 2010 yang lalu adalah hari lahir aku ke-25. so wife ku yang tersayang Pn Suriaty dengan baik hati nye mahu belanja berbuka puasa di Ikan bakar Parameswara Umbai Melaka. Rezeki jangan ditolak musuh jangan sesekali dicari..hmmmm. Jom tengok apa yang ada kat sini..ehemm ehemm..

tempat untuk pilih apa yg korang nak makan..macam-macam ada kat sini..ikan jenak,pari,siakap,kupang,lala,sotong,udang dan macam-macam lagi..tempat ni memang lah ramai orang..klau rasa nak try tu kene datang awal sebab jam 6.30 meja dah abis di booking..huhu..


no 47 ni award yang kami dapat..chewah..no meja sebenarnya..hakhak..lokasi medan ikan bakar ini juga berhampiran dengan laut dan menghadap pulau besar Melaka..Bot ke pulau Melaka juga disediakan disini..harga bot tak pasti pulak..

tu die besday boy..ahakss..besday boy ker?? yang bawah tu tak lain tak bukan wife terchenta @Pn Suriaty. dan juadah berbuka yang telah di order..hmmm..Udang goreng butter, kupang sambal, ikan jenak 3 rasa + sotong goreng tepung..besederhana dibulan ramadhan..tersasar sebenarnyer..tp alhamdulillah makan habis..tak membazir..


dah makan kene bayar..tu dia..beratur panjang amik tiket nak bayar..so far berbaloi lah apa yg dimakan dengan harga yg dikenakan..janji SEDAP + KENYANG + BERPATUTAN..


disamping itu terdapat juga kedai yang menjual barang-barang rotan,bantal,permainan kanak-kanak dan pelbagai barangan lain yang boleh dibeli sebagai kenang-kenangan..akhir kata belum cuba belum tahu dah cuba teringat selalu..ahakss..terbaekk..next destination to try..Ikan bakar Ala Kassim kristal bay..hmmmmm....

:: Netbook 1 Malaysia ::


Pemberian netbook 1Malaysia dibawah program pemberian Netbook 1Malaysia kepada pelajar sekolah dibawah pelaksanaan jalur Lebar Kebangsaan merupakan satu langkah yang baik yang dilakukan oleh SKMM seiring dengan perkembangan teknologi pada masa ini.

Tidak dinafikan terdapat pro dan kontra diatas pemberian netbook ini. Tetapi perkara-perkara tersebut perlu ditangani dengan bijak. Pemberian netbook ini dapat memberi peluang kepada golongan berpendapatan sederhana untuk memiliki dan menggunakan teknologi sedia ada dengan maksima. Pada masa akan datang tiada lagi istilah BUTA IT dikalangan rakyat Malaysia.

Ibu bapa juga perlu mengawasi anak mereka kerana bimbang penyalahgunaan netbook tersebut. Sebelum ini juga dikhabarkan penggunaan internet menyumbangkan banyak masalah gejala sosial dikalangan pelajar seperti kes rogol, buang anak dah sebagainya. Aktiviti-aktiviti mereka perlu dikawal agar netbook ini dapat digunakan sebaik mungkin dan memberi kesan positif kepada pelajar.

Oleh itu kepada penerima netbook ini hargailah usaha kerajaan dan gunalah pemberian ini sebaik mungkin dan elakkan dari melayari laman web berunsur negatif kerana ia lebih mendatangkan keburukan dari kebaikan.

:: Majlis berbuka puasa dan perpisahan FT Melaka ::


Majlis berbuka puasa dan majlis perpisahan FT Melaka akan diadakan Klebang Beach resort. Maklumat tarikh dan lokasi seperti tertera diatas. Harga RM25 untuk dewasa.RM15 untuk kanak-kanak..Diharap anda dapat memberikan nama dan duit sebelum 26 Ogos 2010 supaya kami mudah untuk beurusan dengan pihak pengurusan resort. AJK kutipan duit akan dibahagi pada 3 daerah.

Melaka Tengah - Norfadilah Jiran - SK Ayer Molek - akaun Public Bank -4865285332
Jasin - Mohd Farid Ramlan - SK kesang Tua - akaun CIMB -0406-0073-8805-20
Alor Gajah - Aziha bt Mohamad- Sk Pulau Sebang - akaun CIMB 04030068778524

Diharap rakan-rakan FT dapat memberi kerjasama dan sokongon agar majlis tersebut dapat berjalan dengan lancar dan sempurna.Terima Kasih.

:: For the rest of my life ::


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

[chorus]For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

chorus: 

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

chorus:

20100323

Ibu dan facebook


ibu ..... facebook
hubungannya erat sekali
setiap hari .. sehabis mandi
selesai makan .. sehabis apa pun
dalam hatiku aku berfikir
mau kemanakah gerangan dia
notebook ... tp apa yang selalu dia lihat di notebook
facebook ... setiap hari kawannya menggemar
sampai kapankah hubungan erat antara ibu dan facebook
mungkin sampai akhir hayatnya
notebooknya akan dibawanya ke syurga

20100311

SPM 2009

Salam 1 Malaysia. Keputusan SPM 2009 telah diumumkan dan keputusan boleh diambil pada hari ini. Tahniah diucapkan kepada yang berjaya. Dan kepada yang tidak berjaya takziah diucapkan. Jangan sedih sangat sebab korang boleh amik paper julai. kat sini aku ade beberapa sebab kenapa korang boleh gagal. aku malas nak tulis panjang panjang. korang tengok je la video ni. lepas tu korang fikir la sendiri.

20100211

:: puaskah ::


Puaskah kau lukaiku
Puaskah kau sakitiku
Puaskah khianatiku
Puaskah hoo.. Sayangku

Di manakah nuranimu
Di mana akal sehatmu
Sekarang kau campakanku
Setelah kau dapatkanku

Mungkin hanya bila ku mati
Kau ‘kan berhenti ‘tuk menyakiti
Sampai kapan aku begini
Terus begini
Terus engkau lukai

Ingatlah saat yang lalu
Saat kau peluk diriku
Tapi kini semua lalu
Kau tega khianatiku

20100129

Ibu, bapa, murid dan guru

salam. dah lama tak update coz keje yang agak banyak kebelakangan nih. hari ni terasa nak update blog nih. apa apa pon layan klip ni dulu.



hari ni aku nak cerita sket 1 @ 2 situasi yang benar-benar berlaku di sekolah. melibatkan ibu bapa,nenek dan guru. aku pon tak tau la siapa btol siapa salah. memandangkan guru guru selain guru disiplin dan guru besar dilarang untuk menjatuh kan hukuman kepada murid-murid.

situasi 1:
berlaku beberapa minggu lepas dimana seorang guru menyuruh murid nya ketuk ketampi sebanyak 30 kali kerana tidak menyiapkan tugas yg telah diberikan.

akibat dari perbuatan tersebut nenek murid itu telah memarahi pihak sekolah dan mengugut untuk membuat aduan kepada pihak polis.

situasi 2:
berlaku beberapa minit yang lepas dimana seorang murid (india) telah mengadu kepada bapa nya yang die telah ditampar oleh rakan sekelas nya. yang nih susah sket nak percaya kata kata budak tu sebabnya hmmmm paham2 je la kan.

akibat dari perbuatan itu bapa murid itu telah datang ke sekolah memarahi pihak pentadbir. selain melibatkan Pengarah Pelajaran Melaka dan PPD daerah. tidak cukup dengan itu bapa murid itu telah memaki (babi) guru kelas murid tersebut.

persoalannya:
wajarkah ibu bapa menyalahkan pihak sekolah jika sesuatu perkara terjadi kepada anak mereka tanpa usul periksa??

dari sudut pandangan mata aku la kan, ibu bapa cuma menjaga paling ramai pon 15 orang anak. sedangkan anak yang 4 5 orang tu pon belum tentu ibubapa boleh jaga..(tak semua la) ada jugak yg tersasar jadik penagih,perogol,peragut dan sebagai nya(maaf cakap lah).tetapi guru-guru menjaga lebih dari 30 orang anak murid untuk satu kelas.bayangkan jika 4 kelas. tak terlayan jika nak beri perhatian kepada semua murid.

berbeza dengan situasi persekolahan sekitar tahun 2002 kebawah dimana jarang kita lihat ibubapa menyerang sekolah. klau anak mereka kene sesah sekali pon ibu bapa tak masuk campur malah kene sesahan sampingan dari bapa mereka. situasi tersebut kian hilang. anak2 zaman sekarang terlalu dimanja kan. pantang disentuh pasti guru tersebut akan tersentuh diatas sentuhan td. banyak lagik nak tulis klau diikutkan. tp cukup2 lah.

korang nilai lah sendiri situasi yg telah berlaku. ada pro dan kontra. pendapat masing-masing. sekian..

20100118

penjelasan saintifik yang menarik




klik pada gambar untuk tumbesaran

susahnya soalan matematik nih

Siapa yg rasa dia terror matematik tu boleh cuba
jawab.



Sekarang si ibu 21 tahun lebih tua dari anaknya. 6
tahun kemudian, umur ibunya adalah 5 kali ganda umur
anaknya.

SOALAN::
Bapanya sekarang berada di mana ?
Silakan berfikir dan menjawab secara ilmiah/matematik,
sila buktikan bahawa korang mempunyai kemampuan untuk
berfikir secara wajar



Tetapi
kalau korang malas, terlalu sibuk, terlalu...dll yang
membuat korang tidak mahu menghitung atau tidak percaya
bahawa hal ini bukan JOKE semata mata

cuba lihat penyelesaian di bawah ini




Sekarang ibunya (M) 21 tahun lebih tua dari anaknya
(A) => M = A + 21

6 tahun kemudian, umur ibunya jadi 5 kali ganda umur
anak

M + 6 = (A + 6) x 5
dimana M = A + 21
A + 21 + 6 = (A + 6) x 5
A + 27 = 5A + 30
27 - 30 = 5A - A
* 3 = 4A

A = -3/4

Bererti umur anaknya sekarang
* 3/4 tahun = - 3/4 x 12 bulan = - 9 bulan.

Bererti anaknya sekarang belum lahir ( akan lahir
kira-kira 9 bulan
kemudian )

Kesimpulannya, sekarang Bapanya berada di >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>












atas ibunya atau di bawah atau di sebelah (mengikut
posisi kesukaan masing-masing) . Si anak baru hendak
dihasilkan

p/s* sekadar hiburan semata mata tidak ada kene mengena dengan aku ataupon korang

rehat minda || khas untuk cikgu


PART I
Cikgu Berahim sedang mengendali kelasnya dalam aktiviti sukan di padang sekolah. Seperti biasa, Cikgu Berahim akan menyuruh murid²nya melakukan regangan otot. Tiba di satu bahagian, dimana murid² baring dan mengangkat kaki lalu menggerakkannya seperti sedang mengayuh basikal. Cikgu Berahim asyik memerhati seorang muridnya yang pada mulanya menggerakkan kakinya tiba² memberhentikan kakinya. Lalu Cikgu Berahim menyergah muridnya yang bernama Man Dol.

"Woiiii Man, apa sebab kau berhenti ni hah".
"Oh Cikgu Berahim, basikal saya tengah turun bukit Cikgu, sebab tu saya berhenti.Takkan nak kayuh jugak.


PART II
Waktu sekolah telah tamat.sebelum keluar kelas, Cikgu Berahim telah bertanya kpd murid²nya.


Cikgu : Siapa nak masuk/pergi syurga? Semua murid mengangkat tangan kecuali Man Dol lalu Cikgu Berahim pun bertanya,


Cikgu : Man, kenapa awak tak nak pergi/masuk syurga?
Man : Mak saya kata lepas habis sekolah, terus balik rumah.. jangan pergi mana-mana.


PART III
Cikgu Berahim sedang mengajar Bahasa Melayu dalam kelas 1 Mawar...


Cikgu : Man, boleh kamu buat ayat dengan menggunakan perkataan tepong?
Man : Itu senang saja cikgu.. ayatnya ialah.... emak sedang membuat kek didapur.
Cikgu : Mana tepungnya??
Man : Tepong kan ke dalam kek tu.... Cikgu nie tak sekolah ke hape??


PART IV
Seperti biasa, Cikgu Berahim nie mengajar pelajar di Sekolah Agama. Cikgu Berahim mengajar budak tahun satu. Pada hari tersebut, beliau mengajar bab"cara berwudhuk"Selepas mengajar, beliau (Cikgu) selalu meminta muridnya bertanyakan soalan jika terdapat kemusykilan.


Cikgu : Ada sesiapa hendak bertanyakan soalan? Tiba² seorang anak muridnye mengangkat tangan, nama murid tu adalah Man Dol. 

Man : Ada Cikgu. saya ada satu kemusykilan. Boleh tak kita ambil wudhuk dua kali?
Cikgu : Boleh, tapi kenapa sampai dua kali ambil wudhuk?
Man : Saya ambil dua kali sebab kalau saya terkentut, wudhuk lagi satu tu boleh buat spare part!
Cikgu : Allahhuakbarr!!!


PART V
Cikgu Berahim: Joe, cuba terangkan apakah tugas akar pokok pisang?


Joe : Untuk mencari makanan, Cikgu
Cikgu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Wati pulak. Apakah tugas batang pokok pisang?
Wati : Untuk membawa makanan yang dicari akarnya, Cikgu
Cikgu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Man Dol pula. Apakah tugas daun pisang?
Man Dol :untuk membungkus nasi lemak, Cikgu...
Cikgu Berahim: uii... lagi bagus... berdiri atas meja sampai habis kelas..


p/s* aku amik kat emel lama aku sekadar menghilangkan kebosanan petang nih. sapa yg penah baca tuh diam diam suda..hakhak.

istimewanya wanita


* pic credit to google

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia memanjatkan doa dan bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisirrambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."


* Kecantikan wanita yang azali bukan pada kecantikan luaran semata-mata. Se
lamilah hati wanita mu dan ingat lah..Setiap Wanita itu Cantik.

terima kasih datuk










p/s* tugas berat menanti guru-guru dan bakal guru bahasa melayu..hakhak..

20100111

AJL Ke-24



Sejak semalam masih hangat memperkatakan kehangatan Anugerah Juara Lagu Ke-24 yang merupakan acara penutup tahun 2009. Tidak kurang juga masih hangat memperkatakan kemenangan Aizat yang berjaya membawa pulang RM 35,000 setelah mendapat tempat pertama serta persembahan terbaik.

So ari ni aku nak mengomel sket pasal Anugerah semalam. ngomelan ini semata-mata pandangan peribadi aku sahaja. dah nama blog aku kan ikut suka aku lah nak tulis per. hakhak. so far AJL semalam merupakan AJL terbaekkk sepanjang 24 tahun nih. dah macam konsert aku tgk. tak de yang play safe. tak tau la plak alyah dgn misha omar..hakhak..memang aku tak tgk pon dowang ni perform. untuk live band memang aku bagi 2 thumbs up la.

gimik tu memang banyak la malam tadi. so far best la tak mengarut. pengacara walaupon suka melalut tp masih boleh terima lagi lah berbanding dengan pengaraca ABP tahun lepas. hakhak. so aku komen la sket ek dari pandangan mata kasar aku. aku bukan juri profesional. tp sebagai penonton apa salahnye kan. heheh..

Pengacara (Ally,Cheryl,Faizal)
  • trio ni ok berbanding ezlyn,cheryl,faizal
  • edisi kutuk mengutuk tp still boleh buat org gelak
intro AJL
  • tribute tok pemenang tahun lepas 
  • kolaborasi Dato' CT dan Lan yg agak janggal tp still best
  • susunan muzik yg best
estranged
  • lagu pembukaan yg best tp tengok tak habis
alyah
  • tak tengok sbb mentua ajak makan hakhak
hafiz
  • tak de yg spesel 
akim
  • layan raja lawak sat kat astro
black
  • biasa-biasa jer tp leh menang vokal terbaik
  • laga pipi ngan mas idayu (sat-sat lagi timbul la isu2 murahan)
yuna
  • kreatif + suara best
tomok
  • raja lawak lagik 
stacy
  • suara mantap
  • tarian mantap
  • tp lama2 tgk cam ngarut jerk (tak de perubahan)
aizat
  • tah la tak tau nak komen
  • korang komen la sendiri
misha omar
  • hohoho..
  • tak minat
faizal tahir
  • salah satu dr list aku menang jugak
  • ending mantap (igt kan FT bertukar jd aweks hakhak)
bunkface
  • intro best dowh
  • kolaborasi ngan aril,nurul idola kecil
  • papepon aku harap kan situasi dapat best perfomance
hujan
  • intro best
  • susunan muzik best
  • tp aku tak paham samada audians yg kluar tu sekadar gimik atau sebaliknya
  • ke pasal tu die tak menang..hakhak..
ending
  • tak de pe nak cakap.memang best walaupon ade masalah teknikal sket.
    papepon ini semua pandangan mata kasar aku. sekadar suka suki. setiap orang ada pandangannya sendiri. so next AJL harap2 nya lagi best la.

    20100108

    kejutan 2010

    salam 1Malaysia. walaupun tidak berjaya dalam contest new year giveaway, tetapi masih lagi mendapat kejutan tahun baru walaupun telah hampir 2 minggu berlalu. nak kata gembira tu tak, teruja tu ade la sket, melompat keriangan tu jauh sekali walaupon kejutan itu aku rasa amat mahal dan juga berharga.

    cerita banyak pon tak guna. kabel fiber optik kat server makmal ni putus kene gigit tikus. hakhak. takde bukti tetapi sapa lagik yg nak gigit bende2 cam gitu. hoho. bersepah tikus kat atas siling ni. actually fiber ni kegunaan Pusat Kegiatan Guru yg menumpang di bangunan sekolah aku. disebabkan jauh dari server, fiber optik digunakan. buat masa ni memang PKG tak dapat nak guna talian internet. makmal-makmal yg lain masih menggunakan cat5e. so hanya talian di PKG sahaja yg bermasalah. disebabkan perkara itu, aku serahkan semua kepada pegawai PKG handle ini problem. hakhak.



    tikus oh tikus kenapa ko suka gigit kabel,wayar dan sewaktu dengannya


    p/s : sebelum ni wayer cctv pon ko makan ek. aku sambung ko putus kan balik. dapat tangkap aku rebus buat sup.

    20100104

    idola kecil vs akademi fantasia




    salam 1Malaysia. Idola kecil 2 telah melabuhkan tirainya pada sabtu yang lepas. tahniah kepada Dayana kerana telah berjaya menjadi idola kecil musim ke-2 ini. by the way azzam nye lagu memang best ar. hakhak. rezki masing-masing. tahniah dan gudluck untuk adik2 idola kecil kita. walaupun baru setahun jagung, tetapi mereka telah membuktikan bahawa mereka mampu lakukan malah bagi aku lebih baik dari peserta dewasa. pandangan dari sudut positif.

    Memandangkan akademi fantasia 8 bakal menjelma tak lama lagi. berkemungkinan selepas berakhir raja lawak musim ke-4, aku nak cerita sket la pandangan aku berdasarkan pemerhatian aku sebagai penonton antara dua program realiti tv ini.

    Idola kecil

    • bakat yang sungguh besar dan berpotensi sebagai pelapis
    • suara sedap (pitching,high pitch,low note bg aku hampir sempurna..boleh diperbaiki lagi)
    • tiada sandiwara dan cerekarama yg mengarut
    • peserta pon tak demand (thats right still young..tak tau demand lagik)
    • mendengar arahan (yeay masih budak lagi)
    • tak gaduh nak jadi backup singer
    • tak gaduh nak jadi backup dancer
    • penghayatan yang bagus (azzam nyanyi sambil nangis tp suara tak gegar pun)
    • kurang kontrovesi, peningkatan prestasi
    • tiada undi masuk 
    Akademi Fantasia
    • tak semua berbakat. suam2 kuku jerk (camner la juri pilih ni)
    • lahirnye suara kepit, suara angsa dan bermacam2 lagi
    • penuh dengan sandiwara dan cerekarama bodoh
    • demand nak mampos (terima je la apa lagu ko dpt)
    • tak dengar arahan (pengetua pompuan boleh la ko menggedik)
    • nak cari backup singer pon emo 
    • nak jadi backup dancer pon susah
    • diari-diari yg boleh buat aku muntah
    • aksi-aksi peluk memeluk untuk tontonan umum 
    • undi masuk (arghh bodoh sungguh)
    • gimik yg tah hape-hape
    • arrrhghgghgh banyak lagik la.
    akademi fantasia ini more to AF 7. semoga produksi AF 8 mengambil kira pandangan penonton untuk menjadikan program ini kembali relevan.


    yeah you go girl...muntah-muntah

    20100102

    selamat tahun baru 2010



    selamat tahun baru 2010 kepada semua 'pem'blogger tegar sekalian hakhak
    semoga rajin-rajin update blog
    rajin-rajin buat contest
    rajin rajin join contest
    menang itu anugerah
    kalah jangan pula mengalah
    hidup berani untuk gagal
    sambil klik klik nuff
    bak kata orang lama sambil menyelam minum air
    tak de bende nak tulis ari ni sbb masih mood tahun baru
    bila tahun baru mesti ade azam baru
    azam baru malas nak heboh heboh
    takut takut tak tertunai plak
    banyak btol kata ganda hari ni hakhak
    sekian sahaja

    Anda juga mungkin meminati :

    Related Posts with Thumbnails

    follow me